Как да започнем?

0 replies, 1 voice Last updated by  Blajka Dimitrova 4 years, 5 months ago
  • Blajka Dimitrova
    Participant
    @blagichka
    #4416

    Как да започнем пътя към постигането на нулев отпадък?

    Това бе първият въпрос, който си зададох, когато реших, че искам сериозно да следвам цялата философия за нулевия отпадък.

    Ако не знаете какво точно е нулев отпадък. Вижте тази статия!

    Бързо ви казвам 5те правила, които следвам:

    1. Refuse – Отказвам това, от което нямам нужда.
    Задавате ли си въпроса „Наистина ли имам нужда от това?“, когато правите някаква покупка?

    Един ден се огледах в заобикалящите ме неща у дома – в хола, в кухнята, в гардероба… Бях се сдобила

    с толкова много неща, голяма част, от които не използвах. Наблюденията ми върху моите приятели, познати и семейство, показа същото. Ние обичаме да купуваме, да се затрупваме с предмети без да имаме реална нужда от тях.

    Взех решението преди да купувам каквото й да е от сега нататък да си задавам точно този въпрос.

    Резултатът бе осезаем! Започнах да купувам по-малко, което доведе до спестяването на добра сума пари всеки месец. У дома започнахме да се наслаждаваме на простотата и липсата на куп неща, които да ни пречат, а уж ги бяхме взимали, за да са ни в помощ.

    Но най-прекрасно е, че всеки път, когато влизам в магазин, мозъкът ми автоматично извежда въпроса и ми помага да бъда разумен и отговорен човек.

    В началото ще ви бъде трудно. И на мен ми беше. Бях си записала на листче въпроса и го бях пъхнала в портфейла си, за да мога всеки път, когато тръгвам да плащам, да го виждам. Колко продажби не се случиха на каса, не мога да ви споделя бройката дори 😀

    2. Reduce – Намалявам употребата на нещата, от които имам нужда.
    Има едно движение, обобщено под думата „Reducetarian“. Идеята му е да започнем да се борим с консуматорската си природа като намалим употребата на всичко – от храна, през дрехи, до техника. В някоя от следващите статии ще говоря повече за това движение. Самата аз бях силно привлечена от него преди около година. Тогава още не знаех за философията за нулевия отпадък. Двете неща обаче не се отричат, а се допълват.

    Какво правя аз? Започнах с храната. Намалих количеството месо, което ядяхме у дома всяка седмица. Причината бе, че прочетох доста изследвания, доказващи, че производството на месо изисква много ресурси. Като се започне от изсичането на дървета, за да има къде да се отглеждат животните, през потреблението на вода и електричество за отглеждането им и транспортирането след това на месото. Числата са притеснителни. Ако в глобален мащаб намалим консумацията на месо, ще допринесем за една по-здрава природа.

    3. Reuse – Използвам многократно нещата, от които имам нужда.
    Дрехите! Не можем без тях, нали? Сериозен проблем на много жени е трупането на дрехи, чанти и обувки, които залягат в гардероба и се носят веднъж или два пъти. Аз правех същото. Често се озовавах с неща, които дори един път не бях обличала.

    Това сега се промени. Вече залагам на няколко основни дрехи и после се опитвам да ги съчетавам. Също, за да превръщам старите дрехи в малко по-различни, си купих текстилни бой, няколко четки и започнах да рисувам по тениските и дънките ми.

    От известно време имам и шевна машина и започнах да шия малки детайли по дрехите и дори уших една пола, няколко престилки за кухнята и платнени пликчета, в които съхранявам различни хранителни продукти и за които ще ви разкажа в следващите статии.

    Още много неща около нас можем да използваме многократно или да превърнем в нещо друго, което да използваме за съвсем различни цели от първоначалното предназначение. В следващите статии ще пиша много за това. Ще споделя куп трикове и съвети.

    4. Recycle – Рециклирам всичко, което не попада в предишните три групи.
    Кутии от мляко, опаковки на хранителни продукти, капачки, стъкло, хартия, метал и куп други неща, които ежедневно изхвърляме в кофите за боклук. Повечето от тези неща можем да рециклираме успешно. В България вече има и доста кофи за разделно събиране. Разбира се, има не малко детайли покрай това колко правилно изхвърляме боклуците си. Например, не е правилно да изхвърлите мазната си кутия от пица в кофата за хартиени и картонени отпадъци. За това как да събираме разделно, ще отделя цяла статия съвсем скоро.

    5. Rot – Компостирам всичкия органичен отпадък от кухнята.
    Готвя много, както у дома, така и в кухнята. Доста органичен отпадък генерирам ежедневно. Компости бях виждала няколко пъти. Всичките бяха огромни. Преди няколко години живеех с едно прекрасно семейство в Щатите. Те си бяха направили малък компост в градината, а точно до мивката и плота, на който се случваше рязането и готвенето, бе сложена малка алуминиева кофа за боклук с капак, в която беше много удобно да слагаш всичко, което бе органичен отпадък. От там отиваше директно в компоста в градината.

    Ние в кухнята на Благичка си имаме градинка и наличието на компост е идеален източник на чиста тор, с която да наторяваме. Все още имам да уча по отношение на направата на домашен компост, но скоро ще споделя всичко.

    И така знаете петте основни правила, които да следвате по пътя към нулевия отпадък. Не се обвинявайте, ако често не успявате. Началото винаги е трудно, но с времето ще свикнете. Следете блога и обещавам да ви давам поводи да не се отказвате от целта си.

    Благичка

Viewing 1 post (of 1 total)

You must be logged in to reply to this topic.