Blagichka e първото zero waste заведение в София и всъщност съвместява две каузи в едно: намирането на препитание на младежи в неравностойно положение и популяризиране на идеята за “нулев отпадък”. Зад проекта стои Блажка Димитрова, един от основателите на неправителствената организация “Нулев отпадък – България”. В стремежа си да промени обществото към по-добро тя е била учител по програма “Заедно в час”, както и доброволец в различни организации, занимаващи се с младежи. Именно близката работа с тях я вдъхновява да създаде бизнес, основан на идеята за наемане на млади хора в неравностойно положение. Blagichka всъщност започва като кетъринг услуга, а след като Блажка се запалва по идеята за нулев отпадък, се ражда и малкият ресторант.

“Винаги съветвам всеки работодател да наема такива хора. Кухнята се развива много добре, истината е, че много клиенти първоначално са мотивирани от това, че работим с младежи в неравностойно положение, за да поръчат от нас. Трудно е, защото трябва в началото да отделиш малко повече време за подготовка. На мен ми отнема средно около месец. Но, от друга страна, тези младежи дават много повече от себе си в работата”, споделя Блажка Димитрова.

Цикълът на продукция в Blagichka е следният: продуктите за заведението се купуват насипно, в кутии и буркани, дори и млякото се купува в стъклени бутилки. Всички биологични отпадъци от готвенето, като обелки например, отиват в специално изграден компостер, където се смесват със сухи съчки, талаш, пръст, сухи листа, хартия и за около месец се получава пръст, която може да се използва за отглеждането на различни култури. Менюто в заведението е различно всеки ден точно за да не се изхвърля нищо. “Ако днес ми остане авокадо, утре задължително ще направим нещо с него. Освен това моделът ни на работа не е да приготвяме предварително много храна. Повечето неща се правят на момента и ми се иска повече хора да свикнат с това. Основно супите и десертите са готови и могат да бъдат сервирани бързо”, разкрива Блажка. Ако все пак останат някакви отпадъци, те се събират разделно и се рециклират. Храната, която се доставя по домовете, се опакова в кутии за многократна употреба.
В момента ресторант Blagichka е съвсем малък, разполага с една голяма маса, бар по протежението на прозореца и детски кът. Ако обаче начинанието се окаже успешно, Блажка Димитрова мечтае да отвори подобно и на по-централна локация.

Адресът на заведението е в град София, ул. “Крум Кюлявков” 25 А

Responses